Solliciteren, dat moet toch anders kunnen?

Enkele jaren geleden rolde ik via het Arbeidsbureau in het geven van computercursussen. Ik ben dat  nog jaren blijven doen, via verschillende trainingsinstituten. Ik melde me aan en kwam in de pool van trainers. Ook bij een bibliotheek heb ik cursussen gegeven: ik liep naar binnen en vroeg of ze al computercursussen gaven. Nee, was het antwoord, maar we zijn ermee bezig om het te ontwikkelen. Nou dan wil ik dat wel doen, zei ik en zo geschiedde. Ik zocht werk en vond het zonder problemen.

Honderden of zelfs duizenden reacties
Hoe anders is het nu. Ik heb na het geven van die cursussen diverse andere dingen gedaan en wil daar nu weer naar terugkeren, maar dan als social media trainer. Als startend zzp-er heb je nog geen naam en reputatie, dus dat moet je eerst opbouwen. Ga je reageren, bijvoorbeeld via Freelance.nl op een klus die voor jou interessant is, dan krijg je steevast het volgende antwoord: we zijn overstelpt met reacties en hebben alleen de personen uitgenodigd die precies de juiste opleiding en werkervaring hebben en daar hoor jij helaas niet bij.

Hoe selecteer je
Werkgevers worden overstroomd met reacties op (bepaalde) vacatures en weten niet meer hoe ze de juiste kandidaat moeten vinden. Dus kiezen ze voor de makkelijke weg: de eerste selectie op opleiding en werkervaring. En leeftijd misschien ook wel, al kan je dat nooit hard maken. Oh en regio, die wil er openlijk nog wel eens bij vermeld worden. Maar zijn dit de goede criteria om te selecteren? Ik betwijfel dat. Ik vraag me af of voor bijvoorbeeld een salesfunctie iemand met een opleiding in sales en 5 jaar werkervaring het per definitie beter doet dan iemand die van een andere ingang komt, maar de schwung, het communicatieve talent en de brutaliteit heeft op op klanten af te stappen. Haal je dat uit iemands cv? Nee. Meestal niet. Vooral als je niet verder kijkt dan je neus lang is.

Paarden, rollenspellen en een talentenjacht
Wat zou een alternatief kunnen zijn? Ik las in de Volkskrant dat Pit Professionals paarden inzet bij sollicitatieprocedures . In de manier waarop jij een paard benadert worden conclusies getrokken over je communicatieve vaardigheden en nog een hele waslijst aan zaken. En als je nou gewoon als de dood bent voor paarden? Krijg je dan bij voorbaat geen kans? Het idee is vernieuwend maar het moet niet doorslaggevend worden.
Ik las in de Volkskrant dat sollicitanten een talentenjacht of een rollenspel moesten doen tijdens een selectieprocedure. Dat lijkt al wat nuttiger. Over het nut van de paardenmethode is niet iedereen overtuigd.

Geef sollicitant een kans zijn talent te laten zien
Wat kan wel werken? Sollicitanten wordt opgeroepen om creatief te zijn. Maak een opvallend cv, doe er een leuk filmpje bij, maak een prezi. Alles om maar op te vallen. Maar zouden werkgevers niet ook wat creatiever kunnen worden in het kiezen en gaan voor een eerlijke selectieprocedure, waarbij je echt zoekt naar talent dat bij jouw organisatie past? Goed, je kunt geen 500 mensen uitnodigen, dus er zal een voorselectie gemaakt moeten worden, maar maak die dan op basis van inschatting of iemand het werk zou kunnen. Kijk niet alleen naar de opleiding of de werkervaring die iemand mist, maar juist naar wat iemand wèl heeft gedaan. Kies daarop. Laat dan een x-aantal sollicitanten komen en creatieve oplossingen bedenken voor een probleem wat je voorlegt, samen of in groepjes. Daag mensen uit om te laten zien waar ze goed in zijn. Pas dan kan je zien wat iemand kan, wat zijn of haar kracht is. Dat haal je niet uit een lijstje opsommingen van je opleiding en werk. En ook niet uit een auditie à la ‘the Voice of Holland’ of in mensen opleggen om een paard te benaderen.

Wat zou goed kunnen werken om de juiste werkgever en sollicitant bij elkaar te brengen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.