Trap jij in een hoax?

hoax

Ik zie ze op Facebook regelmatig voorbij komen: waarschuwingen. Voor virussen via e-mails, phishing via nepmails van een bekende bank, mensen die sleutelhangers aanbieden aan de deur waar een chip in zit (zodat de gever kan weten wanneer jij niet thuis bent), blauwe busjes met duistere mannen erin die kinderen naar binnen trekken. Ze worden soms klakkeloos gedeeld. En ik snap de paniek.

Delen zult u!
Ik herinner me dat ik op mijn eerste computer een waarschuwing binnenkreeg via e-mail, iets over een virus. Met de inmiddels vermaarde zin erin dat je het naar IEDEREEN moest doorsturen. Dat deed ik meteen, met het zweet in mijn handen. Daarop kreeg ik een mail terug van een vriend (zoeen die heel handig was met computers) : “niks aan de hand, dit is een hoax”. Ik wist niet wat dat was dus ben het meteen gaan opzoeken. Hij stuurde nog een link mee naar een database van hoaxes en raadde me aan om voortaan eerst te Googelen als ik een waarschuwing binnenkreeg en het niet meer meteen als een dolle rond te sturen. Dat heb ik in mijn oren geknoopt.

Wel of geen hoax?
Bij elke waarschuwing die ik zie; via mail, Facebook of Twitter, typ ik een paar van de sleutelwoorden in Google (soms gewoon copy/paste ik de titel van het bericht) en je ziet meteen of je met een serieuze waarschuwing of een hoax te maken hebt. Want het onderscheid is niet altijd zo makkelijk te maken op het eerste gezicht. Zo werd er laatst gewaarschuwd voor een filmpje van Schumacher, waar een virus in zat dat iemand in staat stelde om op afstand je bankgegevens te bemachtigen op het moment dat je inlogt. Ik dacht meteen ‘hoax!’ maar die bleek dus weer wèl waar te zijn. Ook zijn de waarschuwingen voor phishing zijn meestal waar.

Google it!
Als je zelf een waarschuwing ziet of ontvangt, Google hem dan even. Zodra er in een bericht staat ‘zoveel mogelijk delen’ gaan bij mij in ieder geval alle alarmbellen rinkelen en geloof ik het al niet meer, maar dat is niet altijd terecht. Het kan echt om een virus, of een vermist kind of huisdier gaan. Maar dat het evenvaak niet klopt, blijkt weer uit het bericht van de katten in Amersfoort die met vuurwerk sadistisch om het leven gebracht zouden zijn. Niet echt een hoax, maar het verhaal rammelde aan alle kanten en werd wel voor waar aangenomen. En die sleutelhangers en dat blauwe busje: hoax!

Mijn tip: delen oké, maar check de informatie die je deelt eerst 🙂

Advertenties

2 gedachtes over “Trap jij in een hoax?

  1. Inge zegt:

    Ja, dat zou al het overbodige doorsturen en delen mooi in de kiem smoren!
    Kleine aanvullende tip: google een paar woorden uit het bericht en het woord ‘hoax’ erbij. Dan heb je meteen antwoord of het een hoax is 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.