Iedereen en alles verbonden

Ik zag een filmpje van ‘the internet of things’. Apparaten die verbonden zijn met het internet en op termijn allemaal met elkaar. Zodat je koelkast zegt dat de melk op is, je gps ziet dat je in de buurt van je favoriete supermarkt bent, waar je er ook nog op wordt geattendeerd dat jouw merk pindakaas in de aanbieding is. Intussen is je agenda gecheckt en weet je dat je precies 20 minuten de tijd hebt om een paar boodschappen te doen, die je met je mobiel afrekent en intussen met airmiles een dvd met korting bestelt voor je dochter die morgen 4 jaar wordt, waar je gelukkig op tijd door je smartphone aan herinnerd was. Die weet immers ook waar ze van houdt want is verbonden met haar tablet. Die ook verbonden is met de webcam op school, zodat je morgen het toezingen in de klas live kunt meebeleven.

Google wil je volgen
Toekomstmuziek? Ik denk dat het niet lang meer gaat duren voordat dit scenario mogelijk is. Of je erin meegaat is een tweede, er zal altijd een eigen keuze moeten blijven, want niemand wil dat al zijn/haar stappen gevolgd worden. Maar Google wil steeds vaker en meer, via Android apparaten, mensen kunnen volgen: ‘om de juiste informatie op het juiste moment te bieden’ (Volkskrant, 27/6/14).

Deze vormen van mensen in kaart brengen om hen op de juiste tijd en plaats een advertentie te kunnen laten zien, of iets dergelijks, heeft als motief: geld verdienen. Mensen zijn klanten dus die moet je op het juiste moment attent maken op je product of dienst.

Persoonlijk verbonden
Ik ben zelf op een heel andere manier verbonden, niet met iets maar met iemand. Ik was vorig jaar op vakantie in Thailand en zat achterop een scooter, de chauffeur was mijn partner. We stopten bij de ‘Mango tango’ waar je heerlijke hapjes kon krijgen gemaakt van mango. Er zat een groep giechelende Thaise meiden, goed gekleed, allemaal een smartphone. Eentje liet ons een foto zien die zij van binnenuit van ons gemaakt had. Ze wilde hem naar mij versturen, maar hun Engels was niet toereikend om te overleggen hoe. Ze pakte mijn iPhone, vond de app WeChat, zorgde dat we connected werden en stuurde mij de foto. Erg leuk en attent.

Sindsdien ben ik nog steeds verbonden met deze dame, Tao. Ze plaatst regelmatig berichtjes, altijd met één of meerdere foto’s erbij. Ze reist heel wat af met haar vriendinnen en ze eten de lekkerste dingen. De begeleidende teksten kan ik niet lezen maar de foto’s zijn geweldig: heerlijke hapjes, gekke taarten, malle hondjes, mooie bloemen, blije foto’s met vriendinnen, alles komt voorbij.

Onschuldig
Ik denk niet dat Tao zich realiseert dat ik soms meekijk in haar leven, ik reageer nooit ergens op. Ik plaats zelf ook niets op WeChat. Maar ik val haar ook niet lastig met aanbiedingen of reviews. Ik geniet gewoon van haar avonturen. Dat voelt een stuk onschuldiger dan als mijn telefoon me dwingend zou vertellen dat ik hoognodig nieuw brood moet gaan halen omdat het volgende week een drukke week wordt en ik snel dat leuke jurkje online moet bestellen omdat er nog maar een paar exemplaren zijn. En oja de waterrekening moet worden betaald en bel je tante weer eens!
Laat mij nog maar even onschuldig meegenieten met Tao..

Hieronder: the lovely Tao, lekker Thais eten en de foto waarmee het allemaal begon

Tao  Thais eten  scooter Thailand

 

Advertenties

2 gedachtes over “Iedereen en alles verbonden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.