Wie ziet wat op Facebook

De laatste tijd is er veel verwarring over hoe Facebook omgaat met posts. Wie kan wat van elkaar zien (likes, reacties, posts)?. Wie kan wat delen? Soms verschijnen er berichten met de vraag om de zichtbaarheid van de posts van die persoon in te stellen. Maar dat heeft helemaal geen zin. Hoe zit het echt? Ik ben er eens ingedoken en kwam tot de volgende bevindingen:

  • Een post die je op ‘openbaar’ zet is -uiteraard- voor iedereen te lezen met een Facebook-account
  • Als jij reageert op een post die op ‘openbaar’ staat, is die like/reactie voor iedereen te zien: die komt in je timeline of in de ticker rechts. De enige manier om dit te voorkomen is niet te reageren op openbare posts (of alleen via een privébericht)
  • Als jij een bericht plaatst voor ‘alleen vrienden’ kunnen reacties en likes daarop ook alleen gezien worden door jouw vrienden, niet de vrienden van degene die reageert
  • Andersom ook: als jij reageert op een post die op ‘alleen vrienden’ staat, zien jouw vrienden dat niet, maar de vrienden van die persoon wel
  • Vrienden die op hun eigen post reageren of op die van een andere gemeenschappelijke vriend, daar kan jij wel melding van krijgen (zeker als je zelf een reactie hebt geplaatst)
  • Je ziet niet alle posts van al je vrienden, Facebook heeft daar een ingewikkeld algoritme voor. Als er meer op gereageerd wordt komt ‘ie weer terug in de timeline van je vrienden, daarom zie je posts ook niet in chronologische volgorde. Je kan zelf je bericht ook boosten door weer te reageren op reacties. Of door bepaalde woorden te gebruiken in een post.
  • Als vrienden een post van jou delen, zien alleen de mensen het die jullie als gemeenschappelijke vrienden hebben
  • Als je iemand tagt in je post, dan is die post ook te zien door de vrienden van die persoon!

Mijn advies is: als je niet wilt dat iedereen alles van je ziet, deel dan je post met ‘alleen vrienden’ (of een kleinere groep, je kunt verschillende lijsten aanmaken) en reageer niet op openbare posts.

Wil je zien wat er op je profiel te zien is voor mensen die niet met je bevriend zijn? Klik dan op ‘weergeven als’:

Schermafbeelding 2014-09-09 om 13.50.10

Verhelderend is ook dit artikel van de Consumentenbond.

Advertenties

9 gedachtes over “Wie ziet wat op Facebook

  1. Dank voor deze info, maar ik vraag me af of het wel helemaal klopt. In de maanden juni/juli heb ik de webcam van de Werkgroep Grauwe Kiekendief gevolgd en ijverig meegedaan aan het plaatsen van observaties. Dat kon alleen via Facebook. Hoewel ik (naar ik denk) alles op ‘alleen vrienden’ heb staan, wordt toch zichtbaar waar ik heb gestudeerd (zie: http://www.rtvnoord.nl/index/index.asp?q=kiekendief&show=all; even naar beneden scrollen) en, als ik dat weghaal, waar ik woon. Dat is dus meer dan ik nu zie als ik jouw aanwijzingen volg. Wat kan ik doen om ook deze info (aangeklikt als ‘alleen voor vrienden’) weg te halen?

    • Als je in je profiel zit en je gaat naar info, staat daar al je informatie. Je kan per thema (‘werk en opleiding’, ‘plaatsen waar je hebt gewoond’ etc) klikken op ‘bewerken’ als je je muis erop houdt. Dan kan je per onderdeel instellen voor wie dat zichtbaar mag zijn, dat kan je allemaal op ‘alleen vrienden’ zetten.

  2. Dank voor je reactie. Alles staat bij mij op ‘alleen vrienden’, ook waar ik woon, waar ik heb gestudeerd, enzovoort, maar toch is op de site van de Werkgroep Grauwe Kiekendief zichtbaar waar ik heb gestudeerd en, als ik dat weghaal, waar ik woon. Overigens niet als ik doe wat je hebt aangereikt. Kennelijk is Facebook niet echt prive te krijgen. Als jij mij aanklikt krijg jij dan alleen mijn omslagfoto en profielfoto te zien? Of ook wie mijn vrienden zijn??

    • Hoi Martine, wat raar dat dat nog steeds te zien is. Als ik naar je profiel ga, kan ik alleen je profielfoto en omslagfoto zien, verder niets. Ook als ik vanuit die link van rtvnoord naar je profiel doorklik. Misschien is er ergens een link naar een oudere versie die nog in de cache staat, iets anders kan ik niet bedenken..

      • Dag Ghislaine, dank voor je reactie. Ben in ieder geval blij dat alleen maar profielfoto en omslagfoto te zien zijn. De rest blijft een raadsel. Ik heb, toen ik merkte dat op de site van WGR zichtbaar werd waar ik heb gestudeerd, alles over mijn studie weggehaald. Vervolgens werd zichtbaar waar ik woonde, wat ik minder vervelend vond. Later, toen het WGR-project was afgesloten, heb ik alles weer ingevuld en tot mijn verbazing werden de studiegegevens weer zichtbaar. Mij is niet duidelijk wat wordt bedoeld met “een link naar een oudere versie die nog in cache staat”. Wel is me duidelijk dat Facebook meer privacy belooft dan het waar kan maken. Waar/hoe zou hierover kunnen worden ‘geklaagd’? Excuus overigens voor de wat late reactie, had niet aangeklikt ‘houd me … op de hoogte…’

      • Hoi Martine,
        Ik snap ook niet hoe die informatie er steeds weer doorheen kwam bij jou.. soms is dat heel onduidelijk. Soms staat er op een website een link naar oude informatie, die niet is bijgewerkt, dat bedoelde ik. Je kan de beheerder van een site vragen om persoonlijke zaken weg te halen. Bij Facebook klagen heeft vrees ik niet veel zin, die gaan alleen overstag als een hele club mensen ergens tegelijk over klaagt..

  3. Johnd584 zegt:

    Hey would you mind letting me know which web host you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it! dfkkbebegkde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.