Delen is de trend

Global Share Week
De Seats2Meat in Amersfoort heeft een Global Share Week in het leven geroepen, waarbij mensen worden opgeroepen om hun expertise te delen en zelfs een lunch.

Je ziet het overal om je heen: delen, elkaar helpen. Je kunt niet alles alleen en dat hoeft ook niet. En je hoeft ook niet alles zelf te hebben. Expertise maar ook spullen kan je bij anderen halen en je eigen met andere delen.

Peerby
Een mooi initiatief van dingen delen is Peerby. Waarom allemaal spullen in de schuur houden die je zelden gebruikt?. Je hoeft niet zelf een grasmaaier te hebben als je die van de buurman of –vrouw kunt lenen! Ik heb op een oproep of ik een pastamachine kon lenen maar liefst zes reacties gehad. Daarna kreeg ik via Twitter ook nog het aanbod om er een gratis te krijgen, tegen verzendkosten. Want iemand had er nog een staan en die mocht wel weg.

Ruilen en doorgeven
Op Marktplaats worden naar hartenlust spullen verkocht of gekocht. Ook op Facebookgroepen wordt er geleend, geruild, gekocht of weggegeven. Ik vind het prachtige initiatieven. Het is goedkoop, duurzaam en ook gezellig, want zo zie je nog eens iemand uit je wijk of omgeving.

Kledingruil
Ik doe regelmatig met vriendinnen een kledingruil: neem een zak kleding mee die je niet meer draagt samen met wat lekkers en passen maar, met een lekker muziekje erbij. Wie het wil hebben, neemt het kledingstuk mee naar huis. Je hebt een erg gezellige middag, iedereen is van zijn ‘overbodige’ kleding af (restanten gaan naar de kringloop) en je hebt weer een stapel nieuwe dingen, die vaak verrassend leuk zijn. Vallen ze toch tegen, dan leg je ze weer klaar voor de volgende ruil.

Minibieb
En voor mijn huis heb ik een minibiebje. Ik zag dat op internet en dacht ‘dat wil ik ook!’. Dus met wat verf- en knutselwerk heb ik een huisje op mijn oprit, waar mensen boeken in mogen stoppen of eruit mogen halen. Het loopt prima. Regelmatig zie ik mensen erin snuffelen, vooral kinderen hebben geen schroom en pakken leuke boekjes eruit. Maar er wordt ook van alles ingelegd. Een mooi systeem vind ik. En ik maak regelmatig een praatje met enthousiaste boekruilers.

boeken delen

boeken delen

Nog meer?
Er zijn nog veel meer van dit soort leuke initiatieven: boekspots, geluksroutes die in allerlei steden worden georganiseerd, ruilen met Robinson. Ken jij er nog meer? Deel ze hier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.