Suspense – 7

Iris maakte het pakje brieven met de blauwe strik open. Ze opende de bovenste brief en checkte de datum: 17 september 1914. Ze keek ernaar en probeerde zich een voorstelling te maken van het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die om onduidelijke redenen was begonnen. Waarin Nederland neutraal bleef maar wel zijdelings betrokken werd. De volgende brief was van 4 november 1914. Ze bladerde door het pakket en pakte de laatste uit de envelop. Hij was gedateerd 12 november 1917. Alle brieven waren ondertekend met de naam ‘Lodewijk’.

Ze kon het niet laten om het andere pak brieven ook open te maken en de data te checken. Soms zaten er maanden tussen een brief van de een en het antwoord van de ander, soms bijna een jaar. De brieven met de roze strik waren allemaal ondertekend met ‘Aafje’. Ze legden de brieven chronologisch op volgorde, in een lange lijn op de bank. Ze maakte twee rijen.
“Jij ook altijd met je obsessieve gedoe.” klonk het door haar hoofd. Ze zag Mark, die in een vlaag van razernij de administratiemappen door de kamer gooide.
“Denk je nou echt dat dit georganiseer van jou ook maar iets zal veranderen?!” De dubbele tong, het roodaangelopen hoofd, de ogen wild van haar naar de mappen schietend.
“Het kan toch geen kwaad om bij te houden waar ons geld naartoe gaat?”
“Oh gaat het daar weer over? Dat ik de erfenis van jouw oma er doorheen jas? Ga zelf maar meer werken mens, ik verdien rust, niet dit gezeik!”
Een van de mappen vloog door de lucht en raakte haar hoofd. Ze huilde en Mark was ziedend de kamer en deur uitgelopen. Naar de kroeg waarschijnlijk. Om de volgende dag met hangende pootjes zijn excuses aan te bieden en te zeggen dat hij echt-maar-nu-echt-ging-veranderen. Waarom had ze het zo lang geloofd? Willen geloven? Omdat hij ‘the catch’ van het vakantiepark was geweest? Een vrijbuiter die nog geen dag verantwoordelijkheid voor iets had genomen.

Hoe zou Lodewijk geweest zijn? Ze pakte de eerste brief van de rij:

“Mijn liefste Aafje,

Het gaat nu echt mis met de landen die in oorlog wenschen te verkeren. Nederland heeft verklaard neutraal te blijven, zoals je weet. Ik ben ingehuurd door de geheime dienst N uit Duitschland. Maar hierover mag je met niemand spreken, ook niet met je familie. Vanwege mijn uitstekende staat van dienst als telegrafist ben ik zeer waardevol. Ik blijf hier in Rotterdam mijn schat, vreest niet, ik ga het avontuur vol goede zin tegemoet, maar zal onze gezamenlijke toekomst steeds voor ogen houden.

Je Lodewijk.”

Ach die jongen toch, hoe oud zou hij geweest zijn? Iris pakte haar tablet en las dat er in WO1 in Rotterdam veel geheime agenten waren, van diverse nationaliteiten. Er werden ook mensen in Nederland geronseld en Rotterdam was het grootste spionnennetwerk van de Eerste Wereldoorlog. Twee spionnen die naar Engeland waren gegaan waren opgepakt en ter dood veroordeeld. En dan natuurlijk onze eigen Mata Hari!

Hoe zou het Lodewijk vergaan zijn? En hoe zou Aafje met dit nieuws zijn omgegaan? Snel pakte ze de brief die het antwoord was op deze.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.