Suspense – 11

Iris las het testament. Lodewijk had blijkbaar toch het gevoel gehad dat er iets is kon gaan met zijn spionnenwerk. Hij schreef: “Mocht mij iets overkomen, dan dient mijn gehele inboedel, plus mijn spaartegoeden, te worden overgedaan aan mijn verloofde, Aafje. Mijn ouders krijgen mijn onderscheidingen, mocht ik die hebben verdiend.”

Zou hij veel bezit hebben gehad? Zou er iets over één van hen in een archief te vinden zijn? Iris ging googelen en zag dat het oorlogsarchief van Ede een grote collectie had. Ze kleedde zich uit, trok een dekentje uit de kast over zich heen en ging op de bank liggen lezen. Ze las over het spionnennetwerk dat in Rotterdam was en werd gedoogd, zolang het Nederland niet schaadde. Duitse spionnen verzamelden inlichtingen over de Engelsen. Nederlanders werden gerektruteerd om voor de Duitsers te werken maar sommigen werden ontdekt en moesten dit hun leven bekopen. Zou Lodewijk daar ook bij hebben gehoord? Zou hij verraden zijn? Iris wist niet waarom, maar ze moest het weten. Ze ontdekte dat er een archief was in Museum Huis Doorn, dat uitgebreid documentatiecentrum had. Ze las nog wat meer, tot ze moe werd en in slaap viel.

Een gekletter. Iris schrok wakker. Ze keek om zich heen om zich te oriënteren. Weer hoorde ze iets, achter het huis. Ze stond op van de bank, bewoog even om haar spieren los te maken, trok haar kleren aan en liep naar buiten. Ze zag de zwarte kat wegschieten van een vuilnisbak die was omgevallen. Het arme beest had natuurlijk honger. Ze besloot om later wat kattenvoer te halen. Weer binnen maakte ze koffie voor zichzelf en een broodje en ging aan tafel zitten. Boven was er nog geen geluid, Mark sliep vast nog als een os. Ze schreef een briefje voor hem: ‘Je kunt koffie en ontbijt pakken, ik ben op onderzoek’. Ze friste zich op en vertrok met de auto richting Doorn. Met Mark zou ze daarna wel gaan praten, want dat briefje zat haar danig dwars.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.